Hogyan építsünk kapcsolatokat könnyedén és hatékonyan?

A networking, magyarul kapcsolatépítés sokak számára gátlást és kelletlen időtöltést jelent. Jöjjön néhány tipp, hogy hogyan lehet belőle élményt kovácsolni.

 
Fordította: Tanczer Viki

A kapcsolatépítés vagy networking szavaktól korábban felállt a szőr a hátamon. Miért kell nekem vadidegenekkel társalognom, aztán lehengerelnem őket arról, hogy épp most vagyok a karrierem csúcsán, pedig nem is vagyok ott? Hogy soha motiváltabb nem voltam, kedves vagyok és céltudatos, aztán, ha szépen pislogok, meg smúzolok, akkor segítenek elérni a szakmai célomat? Inkább lennék otthon a családdal, vagy barátnőkkel biztonságos közegben, azokkal, akikkel ismerjük egymást és nem kell megjátszanom a „menő karrieristát”.

Korábban ilyen gondolataim voltak a kapcsolati tőke tudatos építéséről. Nem éppen hatékony hozzáállás... Mikor azonban néhány előadás és cikk hatására más szempontból is megvizsgáltam a „networking”-elést, rájöttem, nem kell görcsölni. Tulajdonképpen nekem való dolog ez, csak rosszul álltam hozzá.



Mire érdemes figyelni, ha az ember egy ilyen eseményre ellátogat? A quicksprout.com cikkéből kiindulva összefoglaltunk néhány titkot a hatékony és laza neworking-élmény érdekében. (Az eredetit ITT olvashatjátok.)

1. Másnak sem könnyű

Egy networking eseményen általában sok ember beszélget egymással. De ha jobban körülnézünk, biztos felfedezünk néhány másik embert, akik egy asztalnál ülve épp a brossúrát böngészik, vagy telefonálnak. Ezek az emberek minden valószínűség szerint izgulnak, hogy új emberekkel kell találkozniuk, ezért elfoglaltnak tettetik magukat. Nehezen törik meg a jeget, ezért ha odamész hozzájuk és bemutatkozol, nagy terhet veszel le a vállukról. Neked is lesz ezáltal „teendőd”, segítettél valakinek, és ki tudja, lehet, hogy értékes kapcsolatra akadtál az illető személyében.

2. Adj, és ne várj cserébe semmit

A sikeres kapcsolatépítők idejüket javarészt azzal töltik, hogy másoknak segítenek. Iskolákat, embereket látogatnak, segítségre szorulókat kontaktolnak stb.  Ezek az emberek azzal is segítenek, hogy tanácsot adnak másoknak, hogy azok hogyan kerüljenek el hibákat stb.
Úgy segítenek, hogy nem várnak fizetséget másoktól. És ez így rendben is van!

3. Légy büszke arra, aki vagy!

Nincs MBA-d, meg doktorátusod, vagy diplomád? Nem baj!  Kit érdekel? Ha büszkén vállaljuk,hogy kik vagyunk, honnan jöttünk, akkor van bőven miről mesélnünk egymásnak. Így egyetlen találkozás alkalmával is nyomot hagyhatunk a másik emberben és az emlékezni fog ránk.

4. Dícsérj hamar és gyakran

A mai világban nagyon könnyű elkámpicsorodni, ha azt látjuk, mennyi sikeres ember vesz körül minket. Álljunk ellen a kísértésnek és önmarcangolás helyett használjuk más sikerét arra, hogy bemutatkozzunk.
Ha valaki a sikereiről számol be, meg lehet ragadni az alkalmat és lehet gratulálni, valamint ennek kapcsán beszédbe elegyedni. Még akkor is, ha esetleg a konkurencia áll velünk szemben! A kapcsolatépítés végeredményben a mások bátorításáról szól.

5. Keresd a kapcsolódási pontokat

Ha elmész egy ilyen eseményre, próbálj meg felkészülni arra, hogy kikkel fogsz találkozni. Kutakodj, kérdezősködj. Természetesen ne a „piszkos részletek” után, hanem hogy van-e valami kapcsolódási pont, vagy közös érdeklődés, mely közelebb hozhat benneteket egymáshoz. Ez lehet egy közös barát, érdeklődés, sport vagy más tevékenység.

6. Az információ, mint hímes tojás

Ha megtudsz valakiről valamit, úgy bánj az információval, a kapcsolattal, mint a hímes tojással. Ne bombázd az embereket e-mailekkel, ne hívogasd őket később, hogy beszélgessetek. A legtöbb ember elfoglalt, és ha te vesztegeted az idejüket, arra is pontosan fognak emlékezni. Csak akkor keresd őket, ha feltétlenül szükséges, vagy ha valami kihagyhatatlan ajánlatod van a számukra. Ha az ő érdekeiket tartod szem előtt, biztos szívesen állnak veled szóba.

7. Ne válaszd szét a személyes és szakmai énedet

Ha kétféle image között kell lavíroznod, az csak elveszi az energiádat. Ha őszinte, ön-azonos, kedves és segítőkész vagy, határok nélkül, könnyedén fogsz tudni emberekkel ismerkedni.
Ez egy fajta beállítódás, egy szemlélet, hogy az ember segít, ahol tud. Ha meg nem tud, akkor megkeresi azt az embert, aki tud. 

8. Húzz, ne tolakodj

A kapcsolatépítés a párbeszédre épül. Mégpedig úgy, hogy minél többet megpróbálunk megtudni a másikról, ahelyett, hogy a saját sztorinkat tolnánk erővel mások orra alá. A mások általi figyelmet ki kell érdemelni azzal, hogy előbb mi magunk figyelünk oda másokra. Magyarul: az embereket nem érdekli, hogy te mit csinálsz, ha nem érzik rajtad, hogy téged érdekel, hogy ők mit csinálnak.

9. A „social media” legyen a barátod

Nyilván nem kell mindenhová beregisztrálni, de pl. a Facebook, Twitter vagy a LinkedIn jó eszközök lehetnek a személyes stratégiád kialakításában. Csak okosan és hatékonyan kell őket használni.

10. Csak lazán a marketinggel

Korábban az volt a hatékony, ha valaki uralta a társalgást, annak a személynek volt „jó a marketingje”.  Az internet viszont mindent felforgatott és azok kapnak nagy figyelmet, akik a tudást és a tartalmakat szabadon és ingyenesen teszik közzé. Miért érdekes ez itt? Mert amit tudunk (nyilván nem a legbizalmasabb információkra vonatkozik mindez), azt könnyedén meg lehet osztani másokkal, ha azzal segíthetünk. Miért ne használnánk ki akkor a lehetőségeket?

Mi mindebből a tanulság? Az, hogy még ennek a keménynek, kényelmetlennek tűnő, karrieralapozó tevékenységnek is van egy emberi oldala, mégpedig, hogy adni jó. Szenteljünk hát figyelmet mások célkitűzéseinek, eredményeinek, adjunk tanácsot, legyünk kíváncsiak a másikra, örüljünk mások szakmai sikereinek. Ha ezt tesszük, nem kerül el minket mások érdeklődése, mely kölcsönösen mindenki malmára hajthatja a vizet.


Forrás:

Comments

Popular Posts